25 feb. 2015

Fulltime werken


"Choose a job you love and you never have to work a day in your life". Het is een uitspraak die je vast vaker hebt gehoofd of gelezen. Als je een baan uitoefent waar je plezier in hebt, dan hoef je voor je gevoel nooit te werken. In deze blogpost ga ik het niet hebben over bijbanen of parttime werken, maar over het beginnen met fulltime werken als je net klaar bent met studeren.


Het begon allemaal met een bijbaan
De eerste echte fijne reden waarom fulltime werken na je studie fijn is, is voor mij dat ik niet meer op zaterdag of het weekend hoef te werken. Ik heb jaren met veel plezier in een lunchroom broodjes gesmeerd, maar toen ik dit bijbaantje kon opzeggen, sloot ik toch een lange periode af. Ik had al ontslag genomen voor ik echt klaar was met studeren, maar dat moest een keer gebeuren. Er gaat geen weekend voorbij dat ik nog aan de broodjes denk want na bijna 10 jaar was het ook moeilijk om het achter me te laten, maar de tijd was rijp. Ik ging voor het grote mensen werk.

Solliciteren naar de juiste baan
Laatst had ik een gesprek met vrienden over hun nieuwe baan. Als mensen mij vragen wat voor werk ik doe dan is het antwoord vrij simpel: ik ben juf. Daar hoef ik eigenlijk verder geen uitleg bij te geven om te begrijpen waar ik de hele week vertoef. Maar nu vroeg ik laatst bij diezelfde vrienden en mijn beste vriendin wat zij nu dagelijks op locatie of achter hun bureau doen? En of ze de baan ook leuk vinden en het echt is geworden wat ze ervan hadden verwacht? Ik vond het erg gaaf om te kunnen solliciteren op een functie en school die ik kende. Het was een kans die ik uiteindelijk met beide handen heb aangegrepen en daar nog elke dag plezier van heb.


Opnieuw beginnen en gewoon gaan
Jaren bij een bijbaan hebben gewerkt en nu als nieuweling opnieuw beginnen. Ik kan me voorstellen dat veel net-afgestudeerden het lastig vinden om aan een echte baan te beginnen. Vroeg opstaan, actieve houding, vergaderingen, een auto van de zaak, meetings, bijscholing, lange dagen en geen vakanties en vrije dagen meer. Het leven van student zijn, is nu echt klaar. De omschakeling is even doorbijten, maar het is een kwestie van gewoon gaan! Mijn baan is enigszins te vergelijken dat er ineens veel meer bij komt kijken nu je alles alleen mag doen. Ik heb jaren praktijkervaring opgedaan en was er juist aan toe om zelf een klas les te geven. Maar ik merkte ook al gauw dat ik lange dagen maakte en het goed wilde doen. Dat hoort erbij, want ik ben enthousiast, leergierig en gewoon ontzettend gelukkig dat ik als juf voor de klas mag staan. Vroeg beginnen en soms tot laat bezig zijn, is soms zwaar. Maar he, ik heb dan wel 2 hele dagen weekend en snoep nog wel vakanties mee.

Salaris is comming
Het aller fijnste aan een echte baan waarbij je fulltime werkt, is aan het einde van de maand je salaris. Vooral de eerste paar keer blijft het toch wel even wat meer dan bij de bijbaan die je voorheen had. Nu moet je niet meteen kapitalen verwachten - zoals ik deed hihi - want je verdient niet meteen tonnen. Maar dat je spaarrekening mogelijk een boost gaat krijgen de komende maanden zou zomaar kunnen.


Leren, genieten en goed worden
Fulltime werken, is dus zo erg nog niet. De voordelen dat je in het weekend vrij bent, 's avonds geen schoolstress meer hebt en echt een baan kunt uitoefenen die je leuk vindt, is alleen maar fijn! Dus geniet ook van alle nieuwe indrukken, de reis naar je werk, de praatjes met collega's en de nieuwe vaardigheden die je leert. Want als je uiteindelijk echt heel goed wordt, staat er ook nog een andere functie of promotie op je te wachten.

Ik vind het heerlijk om nu alleen maar bezig te kunnen zijn met lesgeven en alle kneepjes van mijn vak uit te oefenen en er beter in te worden. Als net afgestudeerde is het lastig om iets vast te krijgen, maar dat neemt niet weg dat ik elke dag (ja, uiteindelijk ook op maandag) met plezier naar mijn werk ga.

Manon

2 opmerkingen:

  1. Wat een heerlijk positief stukje met goede tips. Ontzettend leuk om te lezen dat jij zo op je plek zit als juf! Daar heb je echt geluk mee.

    BeantwoordenVerwijderen