26 jan. 2015

Positief worden én blijven


Je hebt optimisten en pessimisten. Vooral nu de eerste maand van 2015 er bijna op zit, is de vraag of de goede voornemens nog lopen? Ik probeer er positief mee te beginnen en dit vol te houden om resultaat te krijgen. Maar ik ben een mix tussen een optimist en een pessimist. Niet altijd even tactisch, maar hoe kan ik positief blijven?
Wat is positiviteit?
Voor ieder mens is positiviteit een andere invulling. Voor mij is positiviteit het gevoel van rust en tevredenheid. Een positieve houding zou mij minder stressgevoelig maken en ik zou wat genuanceerder naar dingen kijken. Het heeft dus ook te maken met de negatieve spiraal waar ik zo nu en dan in kan belanden. Mede mogelijk gemaakt door mijn pessimistische kant in het leven.

Optimist vs. pessimist
Hoe uit zich dat dan eigenlijk? Hoe kan ik een optimist én een pessimist tegelijk zijn? Dat komt omdat ik in situaties waarbij ik me goed voel al gauw over ga tot het optimisme en het positieve. Ik kan de hele wereld aan, zie succes in het vooruitzicht en hoef me niet druk te maken. Maar in diezelfde situatie hoeft er maar iets 'fout' te gaan en ik verander in een pessimist die alleen het negatieve eruit haal. Het moet dus de bedoeling worden dat ik niet meer in die pessimist verander, maar alleen naar het positieve draai.


Een positieve houding
Gedrag zegt veel over de mens. Bij mij is dat natuurlijk hetzelfde. Mijn gedrag en houding bepaalt hoe ik met een situatie of moment om ga en hier positief mee eindig. Normaal ga ik meteen in een soort van verdediging en/of gedachte dat het allemaal geen zin heeft. Ik verlies het overzicht en heb vaak geen zin meer om ermee bezig te zijn. Mijn gedrag en houding zal moeten overgaan op positieve gedachtes en de focus moet liggen op het vooruitzicht. Dit gaat natuurlijk niet in één keer, maar door rustig na te denken en na te gaan wat er wel goed is, kan ik al positieve stappen vooruit maken.

Successen ervaren
Dat positief worden dus niet van de één op het andere moment kan, is het wel te leren door successen te ervaren. Zo heb ik een tijdje aan het einde van de dag alle leuke en fijne dingen opgeschreven. En ja, dat hielp om bewust na te gaan wat goed ging en leuk was die dag. Want soms kan één klein dingetje de dag overschaduwen, terwijl het eigenlijk best goed ging. Dus gedurende de dag zal het voor mij beter werken te benoemen wat er goed gaat en waar ik blij van word, dan bij mezelf te blijven denken wat ik allemaal nog wel niet moet doen en wat ik allemaal niet leuk vind. Het is dus aan te leren.


Focus op de toekomst
De quote zegt het al: Every thought we think, is creating our future. Als je geen vertrouwen hebt in een goede afloop, dan komt deze er niet. En dat het vaak allemaal in het hoofd zit, dat weet ik ook. Al die negatieve gedachtes die moeten eruit. Als ik een positieve houding wil, dan moet ik me instellen op een toekomst daarmee en daar naartoe werken. Ik moet meer uitgaan van het positieve door te blijven denken aan de voordelen en de successen die het me opleveren. Hierdoor zal ik minder stress ervaren en me misschien wel minder druk maken om dingen die er helemaal niet toe doen. En als het toch even niet zo lekker loopt dan werkt de volgende gedachte direct: 'Wat er ook gebeurt? Altijd blijven lachen!'

Manon

2 opmerkingen: