14 jan. 2015

Kleuter skills


Dat ik al een tijdje voor de klas sta als invaller is niemand ontgaan. Naast mijn vaste invalschool, val ik de laatste weken ook op meerdere scholen in. Van een groep 5 tot mijn grootste favoriet: kleuters. Alsof men ruikt dat ik geen ervaring met de kleine koters heb, plannen ze me voor 3 dagen in om buiten te spelen, te knippen, te plakken en in de poppenhoek te spelen. Ik krijg nog kleuter skills.
Het is even wennen
Ik ben een bovenbouw juf. Ik heb me hierin gespecialiseerd de afgelopen pabo jaren en mijn eindstage daar gedaan. De laatste keer dat ik een kleuterklas voor me had, was ruim 2 jaar geleden en dat was niet echt een succes. Maar nu heb ik even geen vaste invaldagen en laat ik me inroosteren via de invalpool. Dat betekent dat ik ook in kleutergroepen wordt ingepland. Ik laat mijn werkdagen niet lopen en raap mezelf bij elkaar om 3 dagen druk te doen met 25 drukke kleuters. Het is wennen.

Zo doen we dat nooit
'Waar is onze juf?' 'Ben jij nieuw?' 'Oh, jij bent de vervanger?' Even 3 vragen die ik op de eerste invaldag vaak te horen krijg. Kleuters zijn vrij makkelijk en flexibel. Dus dat is voor een groentje zoals ik een voordeel. Maar zodra alle vaders en moeders de kring hebben verlaten en de deur dicht gaat, dan komt het op mij neer. 'Hulpjes! Zingen jullie 's ochtends een liedje om de dag te starten?' Meestal starten ze dan in koor een riedeltje en vraag ik keurig welke dag het is en hoe vaak we naar school gaan vandaag. Als ik voor mijn gevoel de smaak te pakken krijg door voor te lezen of aan het werk te gaan, weet er altijd eentje mijn gevoel te verpesten: 'Juf, zo doen we dat nooooooit'!


Het is meer dan buitenspelen
Invallen bij de kleuters bestaat uit een vaste routine op de dag. Meestal start ik in de kring, daarna werken/spelen, eten en drinken en even naar buiten. Of omgedraaid. Alleen nu heb ik het briljante geluk dat het op mijn dagen altijd regent! Buitenspelen zit er dan niet in met 25 drukke kleuters. 'Hoeraaaa, we gaan gymmen'. Nee, ik ben niet het type juf die schoenen en hemden om het lijf wil hebben van bezwete lichaampjes in een kleine gymzaal. Maar, ik doe kleuter skills op, ik heb vorige week als een malle door de kleine gymzaal gerend en gespeeld met een tamboerijn (ha! wie weet dat niet meer van vroegah). Alles beter dan plassen stampen en modderbroeken op het schoolplein.

Van broekenpoeper tot verfhoofd
Ik maak er altijd grapjes over: 'Zal je net zien dat ik een broekenpoeper heb'. Man man! Meteen de eerste dag had ik een leerling die net 3 dagen op school was en zijn billen niet kon afvegen. Ga er maar aan staan. Handschoenen aan, jas omhoog (ja, 10 minuten voor de school uitging en meneer zijn jas al aan had) en vochtige doekjes van een overbezorgde moeder. Tip: ook kleuters zijn zelfstandig bij mij. Meneer leerde in 3 kleuterminuten zijn billen afvegen. Klus geklaard. Tot ik vandaag tijdens het spelen en werken ineens achter me twee kleuters hoorde lachen: 'Ooooooh juuuuuuuuufff... hahahahahaha kijk!' Daar zitten twee kleuters met elk een veeg rode en oranje verf. 'Meisjes wat is dit? Verven doe je op het papier, niet op elkaars hoofd'. 'Maar zij deed het ook!' Och, maar zij deed het ook.. dat is natuurlijk een logische reden.


Geschikt
Ook al heb ik er pas een dag of 8 opzitten als kleuterjuf in de dop. Mijn kleuter skills hebben een beginnetje gemaakt. Na 1 ochtend invallen liggen alle 25 kleuters aan mijn voeten als ik nog een boekje voorlees en zij met hun wanten, mutsen, sjaals en dichtgeritste jassen klaar zitten om naar huis te gaan. 'Juf, ik vind je lief'. Och, en dat terwijl ik voorheen jullie soort kleuters verafschuwde. Ik zwaai ze uit als ze met hun vaders en moeders mee naar huis gegaan. Ik blijf oefenen met mijn kleuter skills, wie weet worden ze nog 'mijn lievelings'.

Manon

2 opmerkingen: