15 sep. 2014

Volhouden


Tegenwoordig is het in om mee te doen aan allerlei uitdagingen in de vorm van een challenge. Nu ben ik één van de miljoenen mensen die zich zo nu en dan laat uitdagen met zo'n challenge. Zo ben ik eens begonnen met het trainen van mijn buikspieren en heb ik een maand geen druppel alcohol gedronken. Ik kan vertellen dat het ook de enige twee challenges zijn die ik ooit heb volgehouden. Want volhouden van een uitdaging kan, maar alles draait om discipline.


Jezelf uitdagen
Ik wil een onderscheid maken tussen een challenge via internet en een uitdaging dat om persoonlijke kwesties gaat. Zo kan ik echt een motivatie vinden in de uitdaging zo-min-mogelijk-suiker-eten of mijn persoonlijke uitdaging: door de weeks geen alcohol. (Weet je nog, de blog met afspraken). Bij een challenge die ik via het internet tegenkom, begint de motivatie heel goed, maar eindig ik na een paar dagen weer in mijn oude patroon. Dit komt voort uit het feit dat ik eens dertig dagen lang elke dag een workout moest doen met een programma. Na tien dagen hield ik het voor gezien.


Discipline
Je voelt de bui al hangen. Een challenge aangaan of jezelf uitdagen, draait uiteindelijk om pure discipline. Ook al heb je even geen zin of ben je de motivatie verloren? Je moet jezelf op de been houden en toch volhouden. Nu kan ik aardig wat discipline opbrengen voor uitdagingen waar ook iets tegenover staat. Bijvoorbeeld het behalen van mijn diploma. Daar kan ik elke keer opnieuw de discipline voor opbrengen om stukken te verbeteren en ervoor te gaan. In een vorige blog schreef ik over de Vierdaagse. Ook een voorbeeld waarbij ik veel discipline moest hebben om de uitdaging te voltooien. Ik kan niet echt discipline opbrengen als het gaat om de afspraken rondom het niet drinken van alcohol. Ja, het lukt me wel, maar soms schiet ik nog uit de bocht. Doei discipline.


Volhouden en ervoor gaan
Naar mijn mening is een challenge of uitdaging veel beter vol te houden als je er ook volledig achter staat. Heb je er plezier in? Dan zal het ook beter gaan. Dipjes zullen er altijd zijn. Dan zul je toch de tanden op elkaar moeten zetten en ervoor moeten gaan. Als ik naar mezelf kijk, komt het mijn afstuderen wel goed. Mijn challenge tot minder alcohol drinken en bewuster eten, komt steeds meer tot z'n recht. Zelfs mijn bezoekjes aan meneer Derma zijn het volhouden waard geweest. Alle kleine stapjes, met de nodige discipline en plezier, zullen je laten bereiken wat je wilt bereiken. Keep up the spirit en blijf de uitdaging aangaan. Blijf volhouden!

Manon

3 opmerkingen:

  1. Helemaal mee eens! Altijd blijven volhouden :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een goed blogje is dit! Ik moet eigenlijk mijn buikspieroefeningen weer oppakken. Ben er 1.5 maand erg goed aan bezig geweest en toen werd het druk op werk en heb ik het laten versloffen, zo zonde!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Helemaal waar! Het lukt vooral goed als je (kleine) resultaten ziet en er helemaal achter staat!

    BeantwoordenVerwijderen